Dirk Verwoerd

Dirk Verwoerd werkt, na een 4 jarige opleiding op de School voor Fotografie aan de Tarwekamp in Den Haag sinds 1982 jaar als zelfstandig vakfotograaf. Vroeger onder de naam Verwoerd Fotografie en later toen hij personeel kreeg en zich ging bezighouden met video, webdesign en multimedia onder de naam Lighthouse Productions. Aanvankelijk werkte hij als reclamefotograaf voor diverse reclamebureaus en grote retailers, maar al snel kon hij zijn studiofotografie combineren met fotografie voor KLM. Daartoe vloog hij over de hele wereld en raakte geïnspireerd door de diverse culturen. Zijn reisfotografie voor KLM bleef niet onopgemerkt. Verwoerd mocht jarenlang op pad voor de reisorganisatie HT Wandelreizen, welke reizen hem lieten kennismaken met de verste uithoeken van de wereld.

Dirk Verwoerd: ‘Hoewel reisfotografie altijd dicht op mijn hart is blijven liggen, is in de loop der jaren architectuurfotografie tot mijn specialisme uitgegroeid. Hoe meer ik er van weet, hoe boeiender ik het vind en hoe meer ik wil weten.’

De laatste 20 jaar fotografeer ik dan ook voornamelijk voor architectenbureaus, woning- en woningbouwcorporaties, alsmede voor vastgoed en bouwbedrijven. Het betreft dan fotografie van interieur en exterieur van nieuwbouw en renovatie, bestemd voor boeken, jaarverslagen, portfolio’s, brochures, homepages, presentaties en beurzen.

Een kleine greep uit wat ik zoal heb mogen maken de afgelopen 15 jaar:

In 2007 en 2008 werkte ik mee aan fotodocumenten over de renovatie van de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht, de nieuwbouw van een bijzonder woonhuis in Baarn; buitenplaats Drakenburg – gerealiseerd door Nieuw Nederland Architecten en realiseerden Abel Blom, Jaap Hengeveld en ik een boek over het leven en werk van Piet Blom.

In 2009 mocht ik een steentje bijdragen aan het boek; ‘Bouwen op Historie’ – 100 jaar Van Hoogevest Architecten en realiseerden wij het 2e Piet Blom boek; ‘ Het Rotterdam van Piet Blom.’

In 2011 fotografeerde ik voor het projectenboek De Osdorpse Metamorfose – Stedelijke vernieuwing 1990-2010.’

In 2012 fotografeerde ik onder andere  een 10-tal projecten voor een ‘magalogue’ van IPMMC en AM en de nieuwe portfolio voor Rochdale.

In 2013 mocht ik voor Atelier Pro het nieuwe Meander Ziekenhuis in Amersfoort fotograferen en vroeg Avalon Waterways mij om voortaan hun interieurfotografie in Europa te behartigen en fotografeerde ik alle Ibis hotels in Nederland.

In 2014 fotografeerde ik onder andere het nieuwe gemeentehuis in Zeist, alle rechtbanken in Nederland, een groot aantal projecten voor AM Vastgoed en alle genomineerden voor een boek over de ‘Architectuurprijs 2014 Amersfoort’.

In 2015 mocht ik aan de slag voor Alcoa, het latere Kawneer en fotografeerde ik een week op de World Expo in Milaan. Ook maakte ik in samenwerking met Jaap Hengeveld een boek over de architectuur van het nieuwe gemeentehuis in Bloemendaal.

In 2016 maakte ik voor Audi reis-architectuur reportages in Basel en van 5 culturele buitenplaatsen in Nederland. Daarnaast fotografeerde ik voor de ‘Groep van Roey’ in België de ‘mens-in-de-architectuur’ en verzorgde ik wederom de interieur fotografie van 2 riviercruiseschepen voor Avalon Waterways. Tussendoor vond ik de tijd om moderne architectuur in Boedapest en Wenen vast te leggen.

Begin 2017 begon niet geweldig en werd ik geveld door een tijgermug met het Dengue virus. Volledig hersteld mocht ik aan de slag voor BPD, Rochdale, Eigen Haard, Smit’s Bouw Bedrijf, Groep van Roey en vloog ik voor Audi naar Graz. Daarnaast verwelkomde ik – terug van weggeweest – Beltman Architecten en nieuwe klanten als BDG Architecten Almere, Maat Architecten en Roma Benelux.

In 2018 hadden we een zomer om nooit te vergeten en heb ik maanden in België, Duitsland en Nederland kunnen werken, zonder op buienradar te hoeven kijken. Zon, zon en zon en mooie opdrachten mogen doen voor onder andere Kawneer, Vastbouw, Groep van Roey, BDG Architecten, Beltman Architecten, SBB, DAW, Blitta en DELA Vastgoed.

2019  was qua omzet vooral de tweede helft een goed jaar, mede dankzij opdrachten van Eigen Haard, Maat Architecten, Beltman Architecten, DAW, Kawneer Benelux, Groep van Roey, Glassolutions en Vastbouw.

In 2020 stond het leven wel een poosje stil, zo niet op zijn kop, door de uitbraak van de corona. Gelukkig was het voor mij allemaal nog prima te doen en kon ik redelijk tot goed blijven doorwerken. Alleen de geplande reis naar de World Expo in Dubai moest een jaar uitgesteld worden.

In 2021 mocht ik voor FASadE aan de slag voor wat in eerste instantie een kaart zou worden van Amersfoort, Hoevelaken en Leusden met projecten uit de architectuurstroming Structuralisme. Langzamerhand liep deze opdracht prettig uit de hand en kwam er een boekje en een prachtige expositie in de Zonnehof bij in samenwerking met Fotostad 033.  Daarnaast mocht ik in erbarmelijk warme omstandigheden 2 weken lang los op de World Expo in Dubai, was ik blij verrast met de groeiende waardering van Kawneer en, last but not least, met Arcelor Mittal als nieuwe opdrachtgever.

Dirk Verwoerd: ‘Bij architectuur- en interieurfotografie gaat het niet alleen om de compositie, de techniek en het ruimtelijk inzicht. Juist het weer, de lichtval, het moment van de dag van het jaar  zijn uitermate belangrijk. Daarnaast besteed ik met veel plezier tijd aan het vakkundig  bewerken en perfectioneren van de foto’s.’

Bel 033 461 57 57 of mail voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en een mooie kennismakingsofferte!