Category »2018 « – Architectuur fotograaf Dirk Verwoerd voor architectuur en interieur fotografie. Werkt door heel Nederland

2018

Op de valreep

Op de valreep van 2018 nog een mooie kalender mogen verzorgen voor Kawneer.

Afsluitdijk Wadden Center

Het ‘Afsluitdijk Waddencentrum’ is een Experience Center ‘nieuwe stijl’. Hier kunt u het verhaal beleven over de Waddenzee, UNESCO-werelderfgoed, de vismigratierivier, de toekomstige Afsluitdijk en het IJsselmeer.
Het ontwerp is geïnspireerd op een vorm die heel gewoon is in de natuur, een zeshoek. Dirk Jan de Rouwe van Dijkstra Draisma: “Weinig mensen weten dat het hexagonale basalt van nature al deze vorm heeft en ook waterschuim heeft deze vorm onder een microscoop. Naast de speciale vorm scoort het gebouw bijzonder hoog als het gaat om duurzaamheid, zowel in termen van zeer laag energieverbruik als de gebruikte materialen “. De bezoeker ervaart niet alleen tentoonstellingen, maar krijgt als beloning ook verschillende panorama’s over het landschap en de dijk, met het dak als ultiem uitkijkplatform.

033Fotostad

In en rondom Amersfoort – kort aangeduid als ‘de regio 033’ – worden van 26 augustus tot 27 oktober ruim 35 foto-exposities getoond met als verbindend thema: Het DNA van 033. Met een groot aantal, zeer gewaardeerde collega’s draag ik dit jaar hier ook weer een steentje aan bij. Ha, dat is grappig. Ik ontdek net dat het zelfs een paar steentjes zijn. Zo zijn er blijkbaar ook foto’s van mij te zien op het Smallepad in Amersfoort en in Bunschoten / Spakenburg. Waar ik zelf het meest nieuwsgierig naar ben is mijn bescheiden bijdrage aan de expositie bij het Grebbelinie Bezoekerscentrum in Renswoude ( Buursteeg 2 ). Dit prachtige bezoekerscentrum, wat in juli is geopend, is sowieso een bezoek waard en zeker als je kijkt naar welke fotografen daar nog meer exposeren ( Jan de Vries, Ronald Tilleman, Johanna van der Werff en Frank Hoogeboom ).

Daarnaast is wat mij betreft een ‘must see’ de expositie van Cas Oorthuys in de Sint Joriskerk op de Hof en ben ik reuze nieuwsgierig naar het werk van Ron Jagers en Theo Naessen bij Halewijn op de Hof 14 en.. en.. en… Kijk hier voor alle locaties!

Wat een zomer!

De zomer van 1976 kan ik me nog goed herinneren, eindexamen middelbare school en in de zomer 3 weken backpackend door Zuid Engeland getrokken, ook het gele gras van de droogte herinner ik me nog, maar fotograaf was ik nog niet. Deze zomer was voor mij dus echt ongekend! Bijna alle dagen zonder naar het weerbericht te hoeven kijken naar buiten om te fotograferen. Goed, er waren natuurlijk wel wat meer digitale nabewerkingen nodig om het gras weer groen te krijgen en om het teveel aan UV straling wat te filteren, maar al bij al is het een top zomer, die nog even voortduurt, dus de foto’s laten nog even wachten!

Nou vooruit, eentje dan :-) wordt vervolgd!

 

Amsterdam – Het Schip

Wie van architectuur houdt en zijn klassiekers kent zal het niet verbazen dat ik vorig jaar blij was met de opdracht van Vastbouw en Eigen Haard om de resultaten van de renovatie van Het Schip in Amsterdam te mogen fotograferen. Een prachtig voorbeeld van de bouwstijl van de Amsterdamse School met daarin gevestigd het Museum Het Schip. In het museum vind je een schat aan informatie over de gebouwen, objecten en kunstenaars van de Amsterdamse School. Zeer de moeite waard om een keer te bezoeken!

Beltman Architecten

In juni weer een aantal projecten voor Beltman Architecten mogen fotograferen.

Van nieuwbouw projecten tot  ( duurzame ) renovaties tot een interessante uitbreiding van het Hogedruk lab op de Universiteit Twente.

De Stijl, Mondriaan ontmoet Rietveld, fietsroute Amersfoort – Utrecht

Soms krijg ik een opdracht waar ik meteen vrolijk van word. Dit was er zo één. Stel je voor:

Met mooi weer op de fiets naar buiten mogen en kunst genieten. Tel daarbij op mooie foto’s mogen maken en er ook nog aan verdienen, dan krijg je een jaloersmakende opdracht ;-)

Lijkt het je leuk de route zelf een keer te fietsen? Klik dan hier voor een link naar de route en de site.

Amsterdam, Poort van Toorop

Mooi project van architectenbureau Dam & Partners in de Jan van Tooropstraat in Amsterdam gerealiseerd door Smit’s Bouwbedrijf.

NOW Building voor Kawneer

Deze zomer mag ik weer fotograferen voor Kawneer ( voorheen Alcoa )

Daar ben ik blij om, omdat ik via Kawneer geregeld in de gelegenheid kom mooie projecten van interessante architecten te fotograferen.

Zoals het NOW multi-tenant gebouw naar een ontwerp van McDonough + Partners en N3O op Park 20l20 in Hoofddorp.

NOW Building is ontworpen voor demontage (design for disassembly). Hierdoor is het mogelijk om aan het einde van de levenscyclus van het gebouw, waardevolle materialen waaronder hout, staal en glas terug te brengen in industriële productieprocessen.

Dat vind ik dus net zo mooi als het ontwerp!

Architectuurreis maart 2018 ( met meer op de engelse site )

In maart 2018 maakte ik een architectuurfotografie reis langs de steden Luxemburg, Parijs, Lyon, Montpellier, Barcelona, Zaragoza en Lille.  Op mijn Engelse site staan alle foto’s ( 220 ) gerangschikt op stad. Hier een kleine greep om een beeld te geven. Onder de indruk geraakt van het werk van Ricardo Bofill en na jaren weer in zwart-wit gewerkt en herontdekt hoe fraai dat kan zijn.