Dirk Verwoerd – Architectuur fotograaf Dirk Verwoerd voor architectuur en interieur fotografie. Werkt door heel Nederland

Dirk Verwoerd

Dirk Verwoerd werkt sinds 1982 jaar als zelfstandig vakfotograaf. Vroeger onder de naam Verwoerd Fotografie. Later, toen hij personeel kreeg en zich ging bezighouden met video, webdesign en multimedia onder de naam Lighthouse Productions. Aanvankelijk werkte hij als reclamefotograaf voor diverse reclamebureaus en grote retailers maar al snel kon hij zijn studiofotografie combineren met fotografie voor KLM. Daartoe vloog hij over de hele wereld en raakte geïnspireerd door de diverse culturen. Zijn fotografie voor KLM bleef niet onopgemerkt. Verwoerd mocht jarenlang op pad voor de reisorganisatie HT Wandelreizen, welke reizen hem lieten kennismaken met de verste uithoeken van de wereld.

Dirk Verwoerd: ‘Hoewel reisfotografie altijd dicht op mijn hart is blijven liggen, is in de loop der jaren architectuurfotografie tot mijn specialisme uitgegroeid. Hoe meer ik er van weet, hoe boeiender ik het vind en hoe meer ik wil weten.’

De laatste 15 jaar werkt Dirk Verwoerd dan ook voornamelijk voor architectenbureaus, woning-en woningbouwcorporaties en fotografeert hij interieur en exterieur van nieuwbouw en renovatie.

Sinds 2000 fotografeert hij ieder jaar voor de woningcorporaties Eigen Haard en Rochdale te Amsterdam, voor SSW te Bilthoven, alsmede voor Smit’s Bouwbedrijf uit Beverwijk. Hier betreft het fotografie voor jaarverslagen, portfolio’s, brochures, homepages, presentaties en beurzen.

In 2007 en 2008 werkte hij mee aan fotodocumenten over de renovatie van de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht, de nieuwbouw van een bijzonder woonhuis in Baarn; buitenplaats Drakenburg – gerealiseerd door Nieuw Nederland Architecten en gaf hij de aanzet tot het realiseren van een boek over het leven en werk van Piet Blom.

In 2009 droeg hij een steentje bij aan het boek; ‘Bouwen op Historie’ – 100 jaar Van Hoogevest Architecten en het 2e Piet Blom boek; ‘ Het Rotterdam van Piet Blom.’

In 2011 fotografeerde hij voor het projectenboek De Osdorpse Metamorfose – Stedelijke vernieuwing 1990-2010.’

In 2012 fotografeerde hij een 10-tal projecten voor een ‘magalogue’ van IPMMC en AM en de nieuwe portfolio voor Rochdale.

In 2013 mocht hij voor Atelier Pro het nieuwe Meander Ziekenhuis in Amersfoort fotograferen, vroeg Avalon Waterways hem voortaan hun interieurfotografie in Europa te behartigen en fotografeerde hij alle Ibis hotels in Nederland.

In 2014 fotografeerde hij onder andere het nieuwe gemeentehuis in Zeist, alle rechtbanken in Nederland, een groot aantal projecten voor AM Vastgoed en alle genomineerden voor een boek over de ‘Architectuurprijs 2014 Amersfoort’.

In 2015 mocht hij aan de slag voor Alcoa, fotografeerde hij een week op de World Expo in Milaan en maakte hij in samenwerking met Jaap Hengeveld een boek over de architectuur van het nieuwe gemeentehuis in Bloemendaal

In 2016 fotografeerde hij o.a. voor SVK, Blitta, Spring Architecten, GGH Architecten en maakte hij voor Audi reis-architectuur reportages in Basel en van 5 culturele buitenplaatsen in Nederland. Daarnaast fotografeerde hij voor de ‘Groep van Roey’ in België de ‘mens-in-de-architectuur’ en verzorgde hij wederom de interieur fotografie van 2 riviercruiseschepen. Tussendoor vond hij de tijd om moderne architectuur in Boedapest en Wenen vast te leggen.

2017 begon niet geweldig.. geveld door een tijgermug met het Dengue virus. Volledig hersteld mocht hij weer aan de slag voor BPD, Rochdale, Eigen Haard, Smit’s Bouw Bedrijf, Groep van Roey en vloog hij voor Audi naar Graz. Daarnaast verwelkomde hij – terug van weggeweest – Beltman Architecten en nieuwe klanten als BDG Architecten Almere, Maat Architecten en Roma Benelux.

Als groot fan voegt hij geregeld projecten toe aan Mimoa, dé online architectuurgids.

Dirk Verwoerd: ‘Bij architectuur- en interieurfotografie gaat het niet alleen om de compositie, de techniek en het ruimtelijk inzicht. Juist het weer, de lichtval, het moment van de dag zijn uitermate belangrijk. Daarnaast besteed ik met veel plezier tijd aan het vakkundig  bewerken en perfectioneren van de foto’s.’

Bel 033 461 57 57 of mail voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en een mooie kennismakingsofferte!

Lees hier een interview met Dirk Verwoerd ( Engels )

‘Point of View on Architecture and Photography.’